La Multi Ani 2012


Daria, Vlad, Gabriela si Radu va ureaza
La Multi Ani!!!

Strunfi familiei ROPOTIN

Salutare Tuturor
Permiteti-ne sa ne prezentam.
Numele nostre sunt Daria Maria si Vlad Ioan si am venit pe lume intro dupamasa de Marti mai precis 02.08.2011.


Eu Vlad Ioan sunt fratiorul cel mic. M-am nascut la ora 19.35 si pentru ca sunt cel mai mic am intaietate a ma prezenta .


Tati imi spune franzeluta mica insa nu stiu cu cine a facut gramatica la scoala caci franzeluta este de gen feminin sau poate ma confunda cu surioara mea, un lucru este cert : stropitoarea o am la purtator.
Si apropo chiar daca sunt mai mic la nastere am cantarit 2300 de grame adica daca stau sa fac socoteala 2,3 KG.
Mi-e putin somnic asa ca am sa ma opresc aici cu caracterizarea mea si am sa trag un puiut de somn pana se prezinta si Daria.

Buna eu sunt Daria Maria si sunt surioara cea mare. Da asa este fratele meu este un finut ( stiti voi fetelor ce vreau sa spun) si m-a lasat pe mine sa fiu prima.


Sunt mai mare decat el cu 5 minute dar asta nu inseamna pentru noi absolut nimic. Cei drept sunt putin mai supla decat el si am doar 2130 de grame. Din prima am vazut ca Vlad este cu matematica / informatica , calculatoarele de mic ii place sa traga de fire asa ca am sa il las pe el sa faca calculele eu vreau sa ma fac doctorita ca prietena lui mami Doruta Maican caruia atat eu cat si Vald ii multumim din suflet ca a avut si are grija de MaMi si a ajutat-o la nastere. Si mai vreau sa ma fac doctorita ca si D-na Dr. Ognean Livia care are grija de noi pana reusim sa avem greutatea necesara sa mergem acasa pentru ca tati ne tot spune ca a pregatit acasa o camera doar pentru noi plina cu tot felul de papusele , masinute si multe multe desene animate pe perete. Oare ce sa fi fost in capul lui , nu stie ca acum noi stam pe laptop cu id-uri pe Facebook si Mesenger.
Si pentru ca am pomenit aici de doctori am sa le multumesc si celor de la sala de nasteri si d-lui Dr Chicea Radu care a avut grija de de noi pe toata perioada cat mami a fost gravida.
Ne oprim aici cu descrierea noastra deoarece ne este foame si somnic in acelasi timp,dar promitem ca cu prima ocazie cand vom mai prinde iarasi laptopul lui tati va vom mai scrie si vom posta si multe alte poze.


Inco o fotografie si va rugam sa ne scuzati zabalutele dar se mai intampla

Sâmbătă facem baie în lacurile de la Ocna!

Gata cu aşteptarea! Sâmbătă facem baie în lacurile naturale de la Ocna Sibiului. După mai bine de doi ani de la demararea lucrărilor de amenajare a zonei lacurilor naturale de la Ocna Sibiului, turiştii şi localnicii vor putea face baie din nou în lacurile cu apă sărată. Brâncoveanu, Ocniţa, Rândunica, Lacul Verde, dar şi celelalte lacuri devin accesibile.


Dacă în vara anului trecut zona a fost inaccesibilă din cauza lucrărilor, înce­pând de sâmbătă se dă liber la scăldat, într-un complex refăcut din temelii.

12 lei pentru adulţi, 8 lei pentru copii

Alei dalate, scări noi de acces în lacuri, cabine de duş, grupuri sanitare noi, toalete ecologice pentru persoane cu handicap, cabine de schimb, locuri de joacă pentru copii, foişoare, bănci, un punct medical de prim ajutor, terase: la toate acestea vor avea acces cei care vor merge la lacurile naturale de la Ocna Sibiului. Două parcări (de 600 şi de 300 de locuri) vor rezolva problemele din trecut, când străzile din Ocna Sibiului erau pline de maşinile turiştilor. Atât zona lacurilor naturale, cât şi parcările vor fi supravegheate în permanenţă cu ajutorul camerelor video, mai mulţi paznici asigurând ordinea în zonă. Cei care obişnuiau să intre "pe blat", tăind sârma gardurilor trebuie să renunţe la vechile practici, deoarece toată zona este împrejmuită, supravegheată, iar amatorii de scăldat clandestin riscă sancţiuni. Preţul pentru accesul în zona lacurilor va fi de 12 lei pentru adulţi şi 8 lei pentru copii. Persoanele cu handicap şi copiii cu vârsta sub 6 ani au acces gratuit. Pentru parcări tarifele sunt următoa­rele: 6 lei/ maşină între orele 7 - 19, 3 lei între 14 şi 19, între 19 şi 2 tariful fiind de 6 lei.

Mici retuşuri

Cu toate că mai sunt mici retuşuri de făcut, reprezentanţii administraţiei locale au decis să nu mai ţină turiştii pe jar şi să deschidă sâmbătă complexul lacurilor naturale. Primarul oraşului Ocna Sibiului, Ioan Balteş, spune că "Din motive birocratice, nu am reuşit să finalizăm total lucrările, dar micile intervenţii ce mai trebuie făcute nu vor crea niciun disconfort turiştilor. Am decis să venim în întâmpinarea cererii masive a celor ce vor să vină la baie, prin deschiderea porţilor la data de 9 iulie. Am dori ca oamenii să înţeleagă că s-au făcut eforturi foarte mari pentru a putea da în folosinţă acum zona lacurilor şi că întârzierea micilor lucrări despre care vorbeam s-a datorat unor situaţii ce nu ţin de noi. Important este că putem oferi de mâine condiţii civilizate celor ce vin la lacurile naturale de la Ocna şi că potenţialul turistic al oraşului va creşte simţitor. Ţin să le mulţumesc tuturor celor care ne-au fost alături pe tot parcursul lucrărilor, cetăţenilor care au dat dovadă de înţelegere şi vreau să ne bucurăm cu toţii de ceea ce am realizat".

SPOR LA BALACEALA

Uraaa!, medicii de familie vor desfiintarea CNAS dar noi pacientii chiar mai mult decât atât

Din ciclul "Arde-l pe taran cu cota dai pamant si i-ai recolta" rimeaza cu : noi, smecherii de la Casa de Sanatate, numiti de seful al mare sa jumulim bineeee! banu fraierului votant, una negociem cu reprezentantii medicilor de familie si alta bagam la Monitorul Oficial.
Ei bine, pentru acest motiv medicii de familie nu semneaza contractul-cadru cu CNAS, daca nu va avea forma agreata(si negociata) cu Ministerul Sanatatii. Presedintele Asociatiei Patronatelor din Medicina de Familie, Doina Mihaila, e hotarâta: "Am avut parte de o modificare de contract-cadru acum câteva zile, contract care are si parti bune. Sigur ca suntem nemultumiti ca bugetul a ramas acelasi, pentru ca noi am fi dorit totusi ca medicina de familie sa traiasca în niste conditii decente, si nu la limita functionarii unui cabinet, dar se pare ca acestea sunt conditiile în acest moment", a declarat presedintele FNPMF.
""Câta vreme negocierile dintre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala nu s-au terminat, sigur ca modificarile la contract nu au plecat la Monitorul Oficial si nici macar atunci nu suntem siguri întotdeauna ca ceea ce pleaca este si ceea ce o sa iasa. Prin urmare, trebuie sa asteptam sa iasa (...) Daca în monitor vor iesi normele asa cum avem noi promisiuni, vom cere o perioada de gratie de doua saptamâni initial, în total de o luna, pentru a face un act aditional, timp în care sa studiem foarte bine ceea ce este scris acolo".
Pâna atunci, pas la semnaturi! "Decât sa intre cabinetul în faliment într-o luna de zile prin incapacitate de plata, prefer sa nu fac acest contract".
Si acum, ceva tare, dar absolut normal: medicii de familie cer desfiintarea Casei Nationale de Sanatate, adica aparitia caselor de asigurari private, concurentiale sau o singura casa sub control parlamentar, care sa nu fie subordonata politic.
"Ne mentinem pe pozitii, nu vom ceda. Cei care au semnat contractul capcana sunt prea putini, nesemnificativi. Actiunea noastra nu este una politica, este vorba de politica sanitara în sistemul social de asigurari de sanatate". Medicii cer plata la numar pacienti înscrisi, nu la asigurati, o valoare minima garantata a bugetului, cu regularizari trimestriale, clarificarea articolului din norme pentru consultatiile pacientilor cronici, minimum 9% din PIB alocat pentru asistenta medicala primara din total FNUAS, negocierea tuturor documentelor sau actelor normative care îi privesc.
Modele exista, dar nu pentru oamenii lui Boc
În cadrul unei dezbateri la care au participat toti actorii din sistemul sanitar s-au luat în calcul mai multe modele de sisteme de sanatate. S-a dat exemplul Spanie,i unde s-a desfiintat sistemul de asigurari de sanatate, iar statul asigura un pachet minim pentru fiecare persoana. Un alt exemplu dat a fost cel al Frantei, unde cele peste 100 de case de asigurari asigura o concurenta acerba. Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, în România se consuma mult mai putini bani pentru sanatate fata de UE. Daca în România cheltuielile ajung la aproximativ 5% din PIB, media UE este de 8,7%.

Ultima ora: Medicii de familie nu semneaza contractul-cadru si dau în judecata statul

Hotarârea de a nu semna contractul-cadru si de a contesta in instanta actele normative care încalca drepturile pacientilor si medicilor a fost luata in sedinta comuna a Societatii Nationale de Medicina Familiei, Consiliului director al Federatiei Nationale a Patronatelor de Medicina Familiei si Comisiei de medicina familiei a Colegiului Medicilor din România. În aceasta sedinta medicii au mai decis si sesizarea Uniunii Europene privind gravele incalcari ale directivelor europene.Tot in sedinta de sâmbata s-a decis depunerea de catre majoritatea medicilor de familie a cererilor de obtinere a certificatelor de conformitate si facilitarea emigrarii masive a medicilor de familie "catre tarile în care respectul fata de profesiunea medicala este normal".
Ce-i nemultumeste pe medici?
Actele normative emise in ultima perioada si altele care urmeaza a fi publicate.Principalele nemultumiri se refera la: legislatia care ii devantajeaza pe pacienti si medici si care de cele mai multe ori este în contradictie cu directivele europene, lipsa oricarei consultari cu cei direct implicati - medicii si societatea civila. Cum putea dictatura prin Guvernul Boc, medicii vor dreptate prin justitie. Vor fi puse pe rol doua procese. Unul vizeaza anularea actelor aditionale la Contractul-cadru, ulterioare datei de 1 iunie, ca nefiind legale (contract vechi expirat, deci actul aditional nu are obiect). Al doilea cere retroactivarea noului contract cadru, începând cu 1 iunie (conditii adaptate la piata serviciilor medicale). Medicii nu sunt multumiti de contractul-cadru pe doi ani, care, în opinia lor, nesocoteste principiul consolidarii bazei sistemului de sanatate, pentru a întari întregul sistem. Contractul pe doi ani repeta proastele obiceiuri corporatiste de la abonamentele de telefonie si este echivalenta cu o legare de glie a medicilor, mai ales în conditiile în care Casa e un fel de cartel al jumulirii victimelor. Informatizarea este o alta problema deoarece povara finantarii programului de informatizare cade asupra medicilor , care astfel vor fi obligati sa presteze servicii care nu au nici o legatura cu pregatirea profesionala specifica, cum ar fi editarea cardurilor de sanatate. Medicii sunt nemultumiti si de instituirea obligativitatii permanentei (observati câte reforme-destructurari de sistem introduce acest partid sinucigas numit PDL?), a muncii fortate, fara asigurarea unei finantari decente, dar si de impunerea folosirii de ambulante, cu sau fara sofer. Se anuleaza gradele medicale (medic primar, doctorat), adica medicilor superspecializati li se reduce sporul de competenta de 20%, medicilor de tara li se taie sporurile de izolare (mediu rural), nu se asigura valoarea minim garantata atât la per capita, cat si la per serviciu, cu regularizari trimestriale -plata trebuie sa se faca la capitatie la INSCRIS, nu la ASIGURAT (neasiguratii aveau pachet minimal, medicul era platit pentru asistenta, acum pe neasigurati îi va lua dracu, mai ales pe cei care vor vota pentru propasirea definitiva a pedelismului "reformator" în România.). S-a scos din contract valoarea minim garantata la înscris- minim 3 lei si valoarea garantata la per serviciu- 2,5 lei. La ambele valori de punct se va corela cu gradul profesional. Cât despre reducerea fondului pentru medicamente compensate, aici se ascunde înca o lovitura perversa pregatita de guvernul-criminal al lui Base-vor fi prescrise medicamentele ieftine si proaste, se reduce numarul lor si apare posibilitatea de a lasa fara tratament o parte dintre pacienti, din lipsa de fonduri. Uluitor, Guvernul lui Base si Boc nu vrea sa plateasca pentru o consultatie nici cât o braga sau un bilet de autobuz!
Spaga la medicii de familie? Pentru ce?
Sa dea concedii medicale? Ha, ha! Pacientii refuza concediul, se duc bolnavi la serviciu, sa nu fie dati afara; Pentru bilet de trimitere la specialist? Este chiar interesul medicului de familie. Sa scrie retete compensate? Pai, chiar acesta este modul de "pontaj" al medicului, prin intermediul retetei este platit serviciul. Plecarea medicilor de familie în tari exotice este o gogomanie -golanie a presedintelui Casei (chiar, de ce sa fie numit de Partid un sef sifonator peste banii asiguratilor de sanatate?), deoarece toate medicamentele speciale si scumpe sunt prescrise numai de medicul specialist, pe baza scrisorii medicale. Deci, excursia în Tanzania este rezervata medicilor specialisti. Demascati-va , bai tovarasi!
Concluzia unu?
Spaga la medicul de familie este o ciocolata, o cafea, ca apreciere voluntara a unui mic numar de pacienti. Fenomenal!! Medicii de familie sunt acuzati de smecherul duta de PDL ca fac servicii medicale(dau retete compensate) unor persoane decedate, ca sa fure în combinatie cu farmacistul. Dar, se stie, raportarea lunara a retetelor se face prin dublu control, prin sistem informatic (de la cabinet si farmacie) catre CJAS. Mai mult, sistemul SIUI luat de la americani-cu bani foarte multi-da erori. Pacientii vii sunt declarati decedati, decedatii învie, copii devin pensionari iar asiguratii devin neasigurati. Lunar, liste întregi de erori umplu timpul si asa ocupat al medicului de familie.
Concluzia doi:
CNAS are atitudine dictatoriala, dispune de bugetul sanatatii cum cer interesele Partidului si Statului, uitând ca este o simpla banca a abonatilor la Sistem, ce-si depaseste atributiile si suplineste controlul medical ce trebuie exercitat de Minister si Colegiul Medicilor.

Hristos a Inviat !

De peste 2000 de ani intreaga crestinatate sarbatoreste ziua binecuvantata in care Iisus Hristos Mantuitorul lumii a inviat din moarte. In fiecare an, in prag de primavara, minunea Invierii Domnului ne reaminteste ca, noi, oamenii, n-am fost creati spre moarte, ci spre viata vesnica.
Stim preabine ca pentru cei mai multi dintre noi acest moment este sublim, cu adevarat dumnezeiesc, in timp ce pentru altii ar putea fi doar interesant; pentru unii emotionant pana la lacrimi, pentru altii doar frumos; pentru unii luminat si incarcat de har si binecuvantare, pentru altii doar o simpla manifestare traditionala… fiecare traind acest moment in functie de relatia sa personala cu Dumnezeu, pe masura credintei fiecaruia.
Cel ce a venit la Inviere insetat de iubire si adevar, se va intoarce acasa cu sufletul plin de Dumnezeul iubirii si al adevarului; cel ce a venit doar pentru frumusetea praznicului, s-a putut bucura de un ceremonial frumos si luminat; cel ce a venit doar pentru bunatatile culinare, nu se va intoarce acasa cu mana goala. Praznicul Invierii ne indestuleaza pe toti, si spiritual si material. Nimeni nu se va intoarce acasa mai sarac de cum a venit, pentru ca Domnul Dumnezeu e nemasurat in bunatate si darnic intru-toate.
Hristos A Inviat

23 Aprilie - Ziua Internationala a Cartii

Putin dintre noi stiu ca 23 aprilie este ziua internaţională a cărţii. Poate ca si febra sarbatorilor de Paste a facut ca acest eveniment cultural anul acesta sa nu fie foarte mediatizat .
Ideea sărbătoririi acestei zile este legată de o tradiţie catalană: pe 23 aprilie, ziua onomastică a patronului catalan Sf. Jordi şi a Sfântului Gheorghe, bărbaţilor cu adevărat preţuiţi li se dăruiau cărţi şi un trandafir roşu. 23 aprilie este o zi simbolică pentru literatura universală: în această zi, în anul 1616 au murit Cervantes şi Shakespeare. În alţi ani, dar la aceeaşi dată, au murit sau s-au născut scriitori celebri precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla.
Pornind de la aceste considerente, în anul 1995 Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie ca zi internaţională a cărţii, aducând astfel un tribut tuturor scriitorilor şi în acelaşi timp încurajând pe toţi, dar în special pe tineri, să (re)descopere plăcerea lecturii.
În România, ziua de 23 aprilie este si Ziua Bibliotecarului,promovân­du-se dreptul şi libertatea lecturii, sub deviza „lectura pentru toţi",insa personal mi se pare o zi uitata in negura vremi. Pacat ca acesti/acei oameni care si-au dedicat viata cartilor au fost uitati printre culuarele pline de carti ale bibliotecilor.

Ziua Pamantului

În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătoreşte Ziua Pământului, ziua când s-a născut mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

Aparuta in 1970, Ziua Pamantului simbolizeaza lupta impotriva poluarii si problemelor climaterice. Spre deosebire de mai noua si deja mai populara Ora a Pamantului, Ziua Pamantului (Earth Day in engleza) se sarbatoreste in fiecare an pe 22 aprilie si nu presupune o actiune simbolica precum stinsul luminii.


Cu toate acestea, Ziua Pamantului a avut un rol foarte important in mediatizarea problemelor climaterice ale Pamantului. Ea a dat nastere unei organizatii (Earth Day Organization) cu filiale in peste 170 de tari si rezultate notabile in constientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluarii, etc .

Fondatorul acestei mişcări era senator din partea Statului Wisconsin. Gaylor Nelson a propus atunci primul marş ecologic, prin care să fie „zguduit sistemul politic şi să fie introdusă problema mediului înconjurător pe agenda naţională”.
„A fost un joc de ruletă, dar a meritat din plin”, îşi aduce acesta aminte. În anii ’70 când înflorea mişcarea hippie, majoritatea populaţiei americane se avântase într-un consum fără precedent: numărul de maşini cumpărate crescuse semnificativ şi industria americană polua serios ţara. Nimeni nu se gândise care ar fi efectele asupra mediului.
Totuşi, pe 22 aprilie, 20 de milioane de americani au ieşit în stradă să protesteze, cerând ca autorităţile să se aplece asupra mediului şi să vină cu politici sănătoase şi sustenabile.
Coordonatorul naţional al protestelor, Denis Hayes, a reuşit să mobilizeze mii de licee şi universităţi, care au protestat faţă de deteriorarea mediului înconjurător. Acum se născuse un ideal comun pentru toate micile grupuri care se opuneau uzinelor de electricitate, deşeurilor toxice provenite din fabrici, folosirii pesticidelor în agricultură, construirii de autostrăzi, distrugerii pădurilor etc.
Ziua Pământului 1970 a schimbat lumea.Astăzi, Denis Hayes este preşedinte de onoare al mişcării globale, de care se îngrijeşte organizaţia neguvernamentală Earth Day Network din Statele Unite.

Acea zi din aprilie 1970 a însemnat găsirea unui scop comun atât pentru democraţi, cât şi pentru republicani, pentru săraci şi bogaţi, dar şi pentru lideri sindicali şi patroni. Atunci s-au pus bazele uneia dintre cele mai importante instituţii în SUA, şi anume Agenţia de Protecţie a Mediului şi tot atunci au început demersurile pentru aprobarea câtorva legi cheie: legea aerului şi a apei curate şi cea a speciilor pe cale de dispariţie.
Senatorul Nelson a primit cea mai înaltă distincţie acordată civililor în statul american, Medalia Prezidenţială pentru Libertate, pentru rolul său de fondator al mişcării.
La începutul anilor ’90, un grup de lideri din ecologie, i-au cerut lui Hayes să organizeze o altă mare campanie. Atunci Ziua Pământului a mobilizat peste 200 de milioane de oameni din 141 de ţări şi a ridicat discuţiile despre mediu la nivel global.

De atunci, eforturile de luptă contra poluării şi campaniile de reciclare s-au înmulţit. Peste doi s-a organizat primul summit dedicat problemelor globale de mediu, la Rio de Janeiro.
Peste încă un deceniu, campania creştea şi on-line, adunând peste 5.000 de organizaţii din lume, ca susţinători. Demonstraţiile au devenit mai intense şi au ajuns în ţări ca Gabon, unde sute de oameni au bătut tobele prin sate.
Mesajul global era răsunător: oamenii cereau un mediu curat şi acţiuni ferme din partea guvernelor în sprijinul acestui ideal.
Mişcarea în România
La început timid, dar în ultimii ani din ce în ce mai răsunător, Ziua Pământului este marcată şi de români, prin acţiuni menite să sensibilizeze opinia publică cu privire la necesitatea protejării mediului şi a conservării resurselor naturale şi a biodiversităţii.
În marile oraşe din ţară vor avea loc activităţi dedicate Zilei Pământului, campanii, marşuri, dezbateri pe teme ecologice, proiecţii de filme, expoziţii, plantări de copaci etc.
Marşul bicicliştilor la Cluj
În această seară, de la ora 18:30, toţi clujenii pasionaţi de mersul pe bicicletă sunt invitaţi în Parcul I.L. Caragiale pentru o ediţie specială a Marşului Bicicliştilor Clujeni.
Mai multe detalii găsiţi aici. Acţiunea are rolul de a transmite autorităţilor un semnal asupra nevoii de mobilitate urbană într-un mare oraş dar şi asupra importanţei utilizării bicicletei ca mijloc cotidian de transport.
La Turda, Asociaţia Slow Food, Fundaţia de Ecologie şi Turism “Potaissa” şi Asociaţia Ecologistă Floare de Colţ vor organiza diferite ateliere educative pe teme de protecţia mediului, proiecţii de filme pe teme de protecţia mediului şi o excursie la Cheile Turzii. SURSA: Evz.ro

Traim in romania .........

"Traim in romania si asta ne ocupa tot timpul" o expresie des intalnita pe care am sa o folosesc si eu in cele ce urmeaza.
Poate daca am fi trait in alta tara am fi avut timp si de altceva insa pentru ca traim in romania nu mai avem timp pt nimic.
Poate daca eram JAPONEZI si noi am fi avut mai mult timp pentru a mai face cate ceva. Asa suntem tot timpul ocupati iar pentru ceea ce trebuie sa facem nu mai avem timp.
Japonezii au avut nevoie de doar şase zile pentru a repara şi repune în funcţiune o autostradă distrusă de cutremurul din 11 martie.


După ce la doar şase zile de la cutremurul care a îndoliat întreaga ţară se apucaseră deja să repare o autostradă extrem de importantă pentru transportul rutier din nord-estul Japoniei, niponii au transformat ceea ce părea o zonă irecuperabilă într-o şosea perfect funcţională. Totul în doar şase zile.


Mentionez ca in a saptea zi fie sau odihnit fie au incercat sa isi ajute conationali afectati de furia naturii.
Munca de recuperare a Autostrăzii Great Kanto, care se întinde în provincia Naka, a început în 17 martie, fotografia iniţială fiind realizată în timpul unor inspecţii realizate de muncitorii companiei care se ocupă de şoselele şi autostrăzile din zonă.( Inspectii A doua fotografie este realizată în 23 martie, dată la care "oficialii" au redeschis tronsonul afectat grav de cutremur ( "oficialii" - au venit cu mare tam tam ,au taiat panglica, s-au dat o tura pe cei 10 km, dupa care au trecut in emisiunile televizate pentru a da bine la toata tara )
Concluzia! este simpla ei au avut timp deoarece la ei ziua nu are 24 de ore ca doar este tara soarelui rasare si deci acolo este altfel.

Supravietuitori, Speranta, Minuni

Japonia este tara in care pana si pietrele plang, speranta de a mai gasii o ruda in viata este cautata cu masca pe fata, printre darimaturile ramase in urma valului seismic si in urma radiatilor de la centrala nucleara Fukushima
O suta de mii de copii sunt in grija autoritatilor. Ramasi fara parinti, sau fara casa, sau fara scoala, sau fara toate trei la un loc, acesti copii, o suta de mii, au nevoie de ajutor.
Un pahar cu apa si un pumn de mancare ii ajuta sa supravietuiasca.
Despre durerea din sufletul japonezilor nu vorbeste, deocamdata nimeni. Japonia nu are timp sa-si traga sufletul.
Din ora in ora are loc un cutremur de cel putin cinci grade. Unele trec si de 6 pe scara Richter. Sperantele japonezilor nu se prabusesc insa, asa usor. Peste 25.000 de oameni au primit o noua viata.
Cand credeau ca totul s-a sfarsit, cineva le-a auzit strigatul de ajutor, chiar si dupa cinci zile sub daramaturi.



Copii ramasi fără părinţi, sau fără casă, sunt cei mai mici dintre supravieţuitori.
Mulţi dintre ei sunt prea mici spun unii ca să îşi amintească ziua în care lumea lor s-a prăbuşit.Poate asa este insa japonezii stiu ca in astfel de momente disciplina ii poate scoate pe un fagas drept. Stau si ma intreb daca o astfel de catastrofa s-ar fi produs la noi oare eram la fel de disciplinati ca si japonezii. Va las pe voi cei ce cititi sa imi dati raspunsul, sau poate mai bine sa ne dam singuri raspunsurile la tot ceea ce s-a intamplat.


Sunt şi copii norocoşi care au supravieţuit dezastrului împreună cu cei dragi. Pe alţii, soarta şi echipele de salvatori i-au adus din nou în braţele apropiaţilor.
Familii reîntregite şi orfani luptă acum împreună pentru supravieţuire şi stau ore întregi la cozi interminabile pentru o sticlă de apă şi un pumn de hrană. Poate ar trebui sa luam exemplu de la japonezi de la disciplina de fier ce ii caracterizeaza .
La noi ne-am fi omorat in picioare ne-am fi bagat in fata cum putem , nu am mai tine cont de nimic .
Uitandu-ma la televizor ma simt neputincios in fata a tot ce se intampla mi-as dorii sa pot ajuta cu ceva insa ....Nu cred ca pot face eu foarte multe poate doar sa ma rog pentru cei nevoiasi insa pa langa asta pot scrie despre dezastru din Japoania si poate vom fi mai multi care sa incerce sa spuna o rugaciune pentru cei care sunt acum la grea incercare .



Nota: reportajele sunt marca ANTENA 1, si ii felicit pe aceasta cale pentru profesionalismul cu care prezinta situatia din Japonia

Tsunami

Mi-as fi dorit ca prima postare pe blog de anul acesta sa fie din cu totul si cu totul din alt domeniu decat politica , calamitati naturale etc.
Tragedia din Japonia m-a facut sa reflectez putin asupra multor lucruri, m-a facut sa uit de problemele cotidiene de zi cu zi de criza financiara de minciunile guvernarii si multe altele.
Doar in astfel de cazuri ne dam seamna cat de neputinciosi suntem atunci cand natura se dezlantuie si isi cere tributul, si vorbim aici de cutremure, alunecari de pamant, inundatii, furtunci si nu in ultimul rand de "Tsunami"
Am sa ma opresc la cuvantul "Tsunami" cuvant ce provine din limba japoneza, din cuvintele: "tsu" care inseamna "port" si "nami" care inseamna "valuri" (val de port).
Din pacate valul a adus in ultima vreme numai tristete in vietile multora si aduc in discutie atat data de 26 decembrie 2004,cand ţărmurile a circa zece ţări din Asia de Sud-Est au fost devastate de un val seismic care a provocat moartea a 220.000 de persoane,puterea sa fiind asemanata cu echivalentul a circa 23.000 de bombe atomice precum cea de la Hiroshima dar si de ultimul val seismic din data de 11 martie 2011 ce a devastat si a indurerat Tara Soarelui Rasare - JAPONIA.
Tsunami este un val sau mai multe valuri in ocean care poate fi lungi de sute de kilometri si despre care este stiut ca au atins inaltimi mai mari de 10,5 metri.
Pentru o intelegere mai exacta, trebuiesc stiute cateva notiuni despre valuri:
- valurile au o creasta (partea cea mai de sus) si o albie (partea cea mai de jos)
- inaltimea unui val este distanta dintre creasta si albie
- lungimea unui val este distanta dintre crestele a doua valuri consecutive
- frecventa valurilor se masoara in timp - cat timp este necesar ca doua valuri consecutive sa atinga acelasi punct; daca impartim acel timp la 60 (minutele dintr-o ora), vom sti cate valuri trec prin acel prunct intr-o ora.
Daca luam in considerare aceste caracteristici, vom vedea cat de diferite sunt valurile obisnuite de tsunami:
- viteza valurilor obisnuite este de 8 - 100 km / ora - pentru tsunami este de 800 - 1 000 km / ora
- frecventa valurilor obisnuite este de 5 - 20 secunde - pentru tsunami este de 10 minute - 2 ore
- lungime valurilor obisnuite este de 100 - 200 metri - pentru tsunami este de 100 - 500 km
Cea mai comuna cauza a unui tsunami sunt vulcanii si cutremurele de sub apa. In anumite cazuri de subductie, o parte a placilor tectonice de pe fundul marii pot interactiona intre ele si va rezulta un cutremur. Focarul cutremurului este punctul unde apare ruptura, pietrele se sparg si primele unde seismice sunt generate. Epicentrul este punctul de pe placa tectonica de deasupra focarului. Cand aceasta parte a placii se ridica si trimite tone de pietre in sus cu o forta inimaginabila, energia acelei forte este transferata apei. Energia impinge apa in sus deasupra nivelului marii. Aceasta este punctul de nastere al unui tsunami si, este totodata, si motivul pentru care, la tarm, apele se retrag foarte mult, ca din senin. O data ce apa a fost impinsa in sus, forta gravitationala actioneaza pe suprafata apei. Este acelasi fenomen ca atunci cand arunci o piatra in apa, dar invers. Energia este generata de o forta care se misca mai degraba inspre afara decat inauntru. Forta incredibila creata de miscarea seismica genereaza viteza mare a valului tsunami. Abilitatea unui val tsunami de a-si mentine viteza este data de adancimea apei. Un val tsunami se misca mai repede in ape adanci decat in ape cu adancime mica. Asa se face ca un val tsunami are cam un metru atunci cand se deplaseaza prin ape adanci si poate atinge inaltimi foarte mari cand se apropie de tarm (unde apa este putin adanca).
Japonia e in genunchi, iar cei de acolo nu pot acum decat sa se roage sa fie feriti de ce este mai rau (o explozie nucleara de mari proportii).Tara a fost lovita de natura cum n-a mai fost niciodata in intreaga sa istorie. Tsunamiul a distrus toata coasta estica, iar drama poporului japonez este ACUM mai clara ca oricând. Sunt aproape o mie de morti confirmati, iar televiziunile nipone anunta peste ZECE mii de disparuti. Iata cit de mare e dezastrul.