Tsunami

Mi-as fi dorit ca prima postare pe blog de anul acesta sa fie din cu totul si cu totul din alt domeniu decat politica , calamitati naturale etc.
Tragedia din Japonia m-a facut sa reflectez putin asupra multor lucruri, m-a facut sa uit de problemele cotidiene de zi cu zi de criza financiara de minciunile guvernarii si multe altele.
Doar in astfel de cazuri ne dam seamna cat de neputinciosi suntem atunci cand natura se dezlantuie si isi cere tributul, si vorbim aici de cutremure, alunecari de pamant, inundatii, furtunci si nu in ultimul rand de "Tsunami"
Am sa ma opresc la cuvantul "Tsunami" cuvant ce provine din limba japoneza, din cuvintele: "tsu" care inseamna "port" si "nami" care inseamna "valuri" (val de port).
Din pacate valul a adus in ultima vreme numai tristete in vietile multora si aduc in discutie atat data de 26 decembrie 2004,cand ţărmurile a circa zece ţări din Asia de Sud-Est au fost devastate de un val seismic care a provocat moartea a 220.000 de persoane,puterea sa fiind asemanata cu echivalentul a circa 23.000 de bombe atomice precum cea de la Hiroshima dar si de ultimul val seismic din data de 11 martie 2011 ce a devastat si a indurerat Tara Soarelui Rasare - JAPONIA.
Tsunami este un val sau mai multe valuri in ocean care poate fi lungi de sute de kilometri si despre care este stiut ca au atins inaltimi mai mari de 10,5 metri.
Pentru o intelegere mai exacta, trebuiesc stiute cateva notiuni despre valuri:
- valurile au o creasta (partea cea mai de sus) si o albie (partea cea mai de jos)
- inaltimea unui val este distanta dintre creasta si albie
- lungimea unui val este distanta dintre crestele a doua valuri consecutive
- frecventa valurilor se masoara in timp - cat timp este necesar ca doua valuri consecutive sa atinga acelasi punct; daca impartim acel timp la 60 (minutele dintr-o ora), vom sti cate valuri trec prin acel prunct intr-o ora.
Daca luam in considerare aceste caracteristici, vom vedea cat de diferite sunt valurile obisnuite de tsunami:
- viteza valurilor obisnuite este de 8 - 100 km / ora - pentru tsunami este de 800 - 1 000 km / ora
- frecventa valurilor obisnuite este de 5 - 20 secunde - pentru tsunami este de 10 minute - 2 ore
- lungime valurilor obisnuite este de 100 - 200 metri - pentru tsunami este de 100 - 500 km
Cea mai comuna cauza a unui tsunami sunt vulcanii si cutremurele de sub apa. In anumite cazuri de subductie, o parte a placilor tectonice de pe fundul marii pot interactiona intre ele si va rezulta un cutremur. Focarul cutremurului este punctul unde apare ruptura, pietrele se sparg si primele unde seismice sunt generate. Epicentrul este punctul de pe placa tectonica de deasupra focarului. Cand aceasta parte a placii se ridica si trimite tone de pietre in sus cu o forta inimaginabila, energia acelei forte este transferata apei. Energia impinge apa in sus deasupra nivelului marii. Aceasta este punctul de nastere al unui tsunami si, este totodata, si motivul pentru care, la tarm, apele se retrag foarte mult, ca din senin. O data ce apa a fost impinsa in sus, forta gravitationala actioneaza pe suprafata apei. Este acelasi fenomen ca atunci cand arunci o piatra in apa, dar invers. Energia este generata de o forta care se misca mai degraba inspre afara decat inauntru. Forta incredibila creata de miscarea seismica genereaza viteza mare a valului tsunami. Abilitatea unui val tsunami de a-si mentine viteza este data de adancimea apei. Un val tsunami se misca mai repede in ape adanci decat in ape cu adancime mica. Asa se face ca un val tsunami are cam un metru atunci cand se deplaseaza prin ape adanci si poate atinge inaltimi foarte mari cand se apropie de tarm (unde apa este putin adanca).
Japonia e in genunchi, iar cei de acolo nu pot acum decat sa se roage sa fie feriti de ce este mai rau (o explozie nucleara de mari proportii).Tara a fost lovita de natura cum n-a mai fost niciodata in intreaga sa istorie. Tsunamiul a distrus toata coasta estica, iar drama poporului japonez este ACUM mai clara ca oricând. Sunt aproape o mie de morti confirmati, iar televiziunile nipone anunta peste ZECE mii de disparuti. Iata cit de mare e dezastrul.