Din ciclul "Arde-l pe taran cu cota dai pamant si i-ai recolta" rimeaza cu : noi, smecherii de la Casa de Sanatate, numiti de seful al mare sa jumulim bineeee! banu fraierului votant, una negociem cu reprezentantii medicilor de familie si alta bagam la Monitorul Oficial.
Ei bine, pentru acest motiv medicii de familie nu semneaza contractul-cadru cu CNAS, daca nu va avea forma agreata(si negociata) cu Ministerul Sanatatii. Presedintele Asociatiei Patronatelor din Medicina de Familie, Doina Mihaila, e hotarâta: "Am avut parte de o modificare de contract-cadru acum câteva zile, contract care are si parti bune. Sigur ca suntem nemultumiti ca bugetul a ramas acelasi, pentru ca noi am fi dorit totusi ca medicina de familie sa traiasca în niste conditii decente, si nu la limita functionarii unui cabinet, dar se pare ca acestea sunt conditiile în acest moment", a declarat presedintele FNPMF.
""Câta vreme negocierile dintre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala nu s-au terminat, sigur ca modificarile la contract nu au plecat la Monitorul Oficial si nici macar atunci nu suntem siguri întotdeauna ca ceea ce pleaca este si ceea ce o sa iasa. Prin urmare, trebuie sa asteptam sa iasa (...) Daca în monitor vor iesi normele asa cum avem noi promisiuni, vom cere o perioada de gratie de doua saptamâni initial, în total de o luna, pentru a face un act aditional, timp în care sa studiem foarte bine ceea ce este scris acolo".
Pâna atunci, pas la semnaturi! "Decât sa intre cabinetul în faliment într-o luna de zile prin incapacitate de plata, prefer sa nu fac acest contract".
Si acum, ceva tare, dar absolut normal: medicii de familie cer desfiintarea Casei Nationale de Sanatate, adica aparitia caselor de asigurari private, concurentiale sau o singura casa sub control parlamentar, care sa nu fie subordonata politic.
"Ne mentinem pe pozitii, nu vom ceda. Cei care au semnat contractul capcana sunt prea putini, nesemnificativi. Actiunea noastra nu este una politica, este vorba de politica sanitara în sistemul social de asigurari de sanatate". Medicii cer plata la numar pacienti înscrisi, nu la asigurati, o valoare minima garantata a bugetului, cu regularizari trimestriale, clarificarea articolului din norme pentru consultatiile pacientilor cronici, minimum 9% din PIB alocat pentru asistenta medicala primara din total FNUAS, negocierea tuturor documentelor sau actelor normative care îi privesc.
Modele exista, dar nu pentru oamenii lui Boc
În cadrul unei dezbateri la care au participat toti actorii din sistemul sanitar s-au luat în calcul mai multe modele de sisteme de sanatate. S-a dat exemplul Spanie,i unde s-a desfiintat sistemul de asigurari de sanatate, iar statul asigura un pachet minim pentru fiecare persoana. Un alt exemplu dat a fost cel al Frantei, unde cele peste 100 de case de asigurari asigura o concurenta acerba. Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, în România se consuma mult mai putini bani pentru sanatate fata de UE. Daca în România cheltuielile ajung la aproximativ 5% din PIB, media UE este de 8,7%.
Ultima ora: Medicii de familie nu semneaza contractul-cadru si dau în judecata statul
Hotarârea de a nu semna contractul-cadru si de a contesta in instanta actele normative care încalca drepturile pacientilor si medicilor a fost luata in sedinta comuna a Societatii Nationale de Medicina Familiei, Consiliului director al Federatiei Nationale a Patronatelor de Medicina Familiei si Comisiei de medicina familiei a Colegiului Medicilor din România. În aceasta sedinta medicii au mai decis si sesizarea Uniunii Europene privind gravele incalcari ale directivelor europene.Tot in sedinta de sâmbata s-a decis depunerea de catre majoritatea medicilor de familie a cererilor de obtinere a certificatelor de conformitate si facilitarea emigrarii masive a medicilor de familie "catre tarile în care respectul fata de profesiunea medicala este normal".
Ce-i nemultumeste pe medici?
Actele normative emise in ultima perioada si altele care urmeaza a fi publicate.Principalele nemultumiri se refera la: legislatia care ii devantajeaza pe pacienti si medici si care de cele mai multe ori este în contradictie cu directivele europene, lipsa oricarei consultari cu cei direct implicati - medicii si societatea civila. Cum putea dictatura prin Guvernul Boc, medicii vor dreptate prin justitie. Vor fi puse pe rol doua procese. Unul vizeaza anularea actelor aditionale la Contractul-cadru, ulterioare datei de 1 iunie, ca nefiind legale (contract vechi expirat, deci actul aditional nu are obiect). Al doilea cere retroactivarea noului contract cadru, începând cu 1 iunie (conditii adaptate la piata serviciilor medicale). Medicii nu sunt multumiti de contractul-cadru pe doi ani, care, în opinia lor, nesocoteste principiul consolidarii bazei sistemului de sanatate, pentru a întari întregul sistem. Contractul pe doi ani repeta proastele obiceiuri corporatiste de la abonamentele de telefonie si este echivalenta cu o legare de glie a medicilor, mai ales în conditiile în care Casa e un fel de cartel al jumulirii victimelor. Informatizarea este o alta problema deoarece povara finantarii programului de informatizare cade asupra medicilor , care astfel vor fi obligati sa presteze servicii care nu au nici o legatura cu pregatirea profesionala specifica, cum ar fi editarea cardurilor de sanatate. Medicii sunt nemultumiti si de instituirea obligativitatii permanentei (observati câte reforme-destructurari de sistem introduce acest partid sinucigas numit PDL?), a muncii fortate, fara asigurarea unei finantari decente, dar si de impunerea folosirii de ambulante, cu sau fara sofer. Se anuleaza gradele medicale (medic primar, doctorat), adica medicilor superspecializati li se reduce sporul de competenta de 20%, medicilor de tara li se taie sporurile de izolare (mediu rural), nu se asigura valoarea minim garantata atât la per capita, cat si la per serviciu, cu regularizari trimestriale -plata trebuie sa se faca la capitatie la INSCRIS, nu la ASIGURAT (neasiguratii aveau pachet minimal, medicul era platit pentru asistenta, acum pe neasigurati îi va lua dracu, mai ales pe cei care vor vota pentru propasirea definitiva a pedelismului "reformator" în România.). S-a scos din contract valoarea minim garantata la înscris- minim 3 lei si valoarea garantata la per serviciu- 2,5 lei. La ambele valori de punct se va corela cu gradul profesional. Cât despre reducerea fondului pentru medicamente compensate, aici se ascunde înca o lovitura perversa pregatita de guvernul-criminal al lui Base-vor fi prescrise medicamentele ieftine si proaste, se reduce numarul lor si apare posibilitatea de a lasa fara tratament o parte dintre pacienti, din lipsa de fonduri. Uluitor, Guvernul lui Base si Boc nu vrea sa plateasca pentru o consultatie nici cât o braga sau un bilet de autobuz!
Spaga la medicii de familie? Pentru ce?
Sa dea concedii medicale? Ha, ha! Pacientii refuza concediul, se duc bolnavi la serviciu, sa nu fie dati afara; Pentru bilet de trimitere la specialist? Este chiar interesul medicului de familie. Sa scrie retete compensate? Pai, chiar acesta este modul de "pontaj" al medicului, prin intermediul retetei este platit serviciul. Plecarea medicilor de familie în tari exotice este o gogomanie -golanie a presedintelui Casei (chiar, de ce sa fie numit de Partid un sef sifonator peste banii asiguratilor de sanatate?), deoarece toate medicamentele speciale si scumpe sunt prescrise numai de medicul specialist, pe baza scrisorii medicale. Deci, excursia în Tanzania este rezervata medicilor specialisti. Demascati-va , bai tovarasi!
Concluzia unu?
Spaga la medicul de familie este o ciocolata, o cafea, ca apreciere voluntara a unui mic numar de pacienti. Fenomenal!! Medicii de familie sunt acuzati de smecherul duta de PDL ca fac servicii medicale(dau retete compensate) unor persoane decedate, ca sa fure în combinatie cu farmacistul. Dar, se stie, raportarea lunara a retetelor se face prin dublu control, prin sistem informatic (de la cabinet si farmacie) catre CJAS. Mai mult, sistemul SIUI luat de la americani-cu bani foarte multi-da erori. Pacientii vii sunt declarati decedati, decedatii învie, copii devin pensionari iar asiguratii devin neasigurati. Lunar, liste întregi de erori umplu timpul si asa ocupat al medicului de familie.
Concluzia doi:
CNAS are atitudine dictatoriala, dispune de bugetul sanatatii cum cer interesele Partidului si Statului, uitând ca este o simpla banca a abonatilor la Sistem, ce-si depaseste atributiile si suplineste controlul medical ce trebuie exercitat de Minister si Colegiul Medicilor.