Filmul tentativei de sinucidere a lui Adrian Nastase

Filmul tentativei de sinucidere a lui Adrian Nastase Posted by Radu Tudor on June 21st, 2012
 (toate datele au fost preluate de pe blogul lui Radu Tudor - analist politic si militar.)
Filmul unei seri de groaza in strada Zambaccian. Miercuri, 20 Iunie.
Dupa pronuntarea condamnarii cu executare pentru Adrian Nastase si restul persoanelor in dosarul “Trofeul calitatii”, ministrul de interne Ioan Rus l-a sunat pe fostul prim ministru pentru a se pune de acord in privind modalitatii de a-l aduce in arestul politiei. Ioan Rus i-a spus lui Nastase ca exista doua variante care sa-l fereasca de imaginea unui fost prim ministru plimbat cu niste catuse la maini prin fata camerelor de luat vederi :
a) fie se prezinta singur la sediul Directiei Cercetari Penale, arestul din Rahova, pentru a fi incarcerat
b) este trimisa o echipa de politie la el acasa, cu geamuri fumurii, care sa intre in garaj, sa intre toti in masina si sa demareze spre Rahova
Adrian Nastase i-a replicat lui Ioan Rus la telefon : “Acest lucru nu se va intampla niciodata. Eu nu voi parasi domiciliul meu. E in puterea mea sa decid asta”
La insistentele ministrului de interne ca toata procedura ridicarii de la domiciliu sa se desfasoare in termeni agreati de comun acord, Nastase a replicat dur : “N-are nici un rost sa insisti. Eu nu voi ajunge in arest. Voi decide singur ce am de facut”.
Din aceasta convorbire a reiesit ca Adrian Nastase are de gind sa-si puna capat zilelor. De urgenta a fost trimis echipajul de Politie si o ambulanta, pentru a incerca o discutie, o prevenire a evenimentului. Ministrul de interne Ioan Rus i-a comunicat premierului Victor Ponta continutul convorbirii cu Adrian Nastase si senzatia ca fostul premier e pregatit sa faca un gest dramatic. Exista informatii inca neverificate potrivit carora Ponta l-a sunat pe Nastase, incercind sa-l convinga sa nu faca nici un gest necugetat. Dar decizia fostului premier era deja luata, in urma socului psihic extrem de puternic suferit ca urmare a condamnarii cu executare.
Politistii s-au prezentat in strada Zambaccian. Au prezentat mandatul de aducere in arest. Adrian Nastase si Dana Nastase, vizibil afectati psihic, nu s-au opus in nici un fel.
Adrian Nastase le-a spus politistilor : “Dati-mi voie se merg sa iau niste carti cu mine”. Replica politistului a fost : “Nu va pot lasa sa mergeti singur, trebuie sa merg cu dumneavoastra”. Nastase a replicat : “Foarte bine, sa mergem amindoi”. 
Nastase si politistul au intrat in biblioteca, acesta din urma fiind la 3-4 pasi in spate. Nastase s-a postat la birou cu fata la usa si a spus : “Imi pare rau ca trebuie sa asisti la asa ceva”.  A scos pistolul dintre doua carti aflate pe birou si l-a dus la tampla. Politistul a sarit spre mina lui dreapta, incercind sa-l prinda de palma pentru a putea impiedica declansarea tragaciului. Intr-o fractiune de secunda glontul a pornit, el strabatind din spate spre fata zona gitului, din pozitia in care mina cu pistolul fusese deviata de efortul extrem de riscant al politistului.
Nu exista nici un fel de indoiala ca Adrian Nastase a vrut sa sa sinucida, el ducind pistolul la timpla, actionind tragaciul fara nici un fel de retinere. Daca politistul n-ar fi sarit practic pe Nastase, incercind sa-i duca mina la spate si sa-i ia pistolul, astazi fostul prim ministru ar fi fost cu siguranta mort.
Ambulanta era deja alertata, fiind in proximitatea casei. Echipajul medical a urcat de urgenta, a constatat plaga impuscata si a decis transferul de urgenta la spital. In casa era o atmosfera de soc si groaza, fiind alertat de urgenta si Parchetul General. Desi Nastase era constient dar intr-o stare psihica deplorabila, nu s-a stiut nici o secunda cit de grava este leziunea provocata prin impuscare. Evaluarea amanuntita a fost facut de echipa pluridisciplinara de la Spitalul de Urgenta Floreasca.
Sursele din ancheta confirma premeditarea evidenta a gestului facut de Adrian Nastase, determinarea acestuia fara nici o indoiala, fapt confirmat si de cele trei scrisori de adio scrise pentru sotia Dana si fiii Andrei si Mihnea.
Potrivit evaluarii psihologice si psihiatrice preliminare, exista riscul ca amenintarea asupra vietii lui Adrian Nastase sa nu fi disparut in urma tentativei nereusite de suicid de miercuri seara. Daca dupa recuperarea medicala in urma internarii se va pune in continuare problema arestarii si incarcerarii fostului prim ministru, exista o posibilitate solida ca acesta sa-si doreasca in continuare sa-si puna capat zilelor, pentru a preveni un act de umilinta suprema pe care nu-l poate suporta din punct de vedere psihic.