Marturia unui roman aflat pe vasul naufragiat

Autoritatile italiene au anuntat ca 29 de persoane, patru membri ai echipajului si 25 de pasageri, sunt in continuare de negasit. Oficial insa numarul mortilor a ajuns la 7, dupa ce in ultimele ore a mai fost gasit un trup neinsufletiti in epava.
Sperand ca vor mai gasi supravietuitori, echipajele de salvare au cautat toata noaptea in epava vasului Costa Concordia. Scafandrii insa au intrerupt misiunea, din cauza vremii nefavorabile.
Din acest haos de nedescris au scapat cei 56 de romani aflati vineri seara la bordul pachebotului Costa Concordia. La bord se aflau si doi constanteni. Unul dintre ei este fost inatotor de performanta, iar pe vas era angajat ca antrenor de fitness.
"A fost o lovitura, nu ne venea sa credem. Am asteptat 18-20 de ore. Nu ne puteam gandi decat la rau. Pana la urma ne-a sunat ca totul e ok", povesteste Victor Banescu, tatal unuia dintre membrii echipajului.
Intre timp apar noi dovezi care-l incrimineaza pe capitanul vasului. O inregistrare telefonica a Pazei de Coasta pare sa demonstreze ca si-a abandonat pasagerii pe nava.
"Comandante, e un ordin! Intorceti-va la prora, reveniti la bord si coordonati operatiunile de salvare", il implorau cei de la sol pe Francesco Schettino, acum aflat in arest. Asta in timp ce barbatul sustinea ca nu a parasit nava, insa nu era in stare sa dea niciun detaliu despre starea pasagerilor.
"Capitanul e responsabil pentru victime. Din cauza lui s-a intamplat totul, noua ni se spunea intruna ca nu e nicio problema, e doar o defectiune electrica", a povestit Jesus Garcia, supravietuitor.
Compania va scoate din buzunar intre 85 si 95 de milioane de dolari pentru acest dezastru. Suma ce ar putea creste.
Pana acum ancheta a stabilit ca vasul se abatuse de la ruta prestabilita si se apropiase prea mult de insula Giglio. Si cel putin un martor spune ca l-a vazut pe capitan consumand alcool la petrecerea de Anul Nou pe stil vechi, data pentru pasagerii rusi.

Titanic – 2012. Vas de croazieră a naufragiat în largul coastelor italiene

In seara zilei de 13.01.2012 in jurul orei 20:00, Nava Concordia ce aparţine companiei Costa Crociere (grupul american Carnival),a naufragiat după ce a lovit o stâncă în apropiere de insula Giglio, în Toscana (centru-vest).
La bord se aflau in jur de 4.229 de persoane, 3.200 de turişti şi 1.000 de membri ai echipajului.
Desi nava era foarte aproape de mal conform unei publicaţii italiene, opt persoane au murit după ce au sărit peste bord, într-un moment de panică, atunci când nava a început să se încline într-o parte.
Totodată, peste 30 de persoane au fost rănite.
La bordul navei se aflau circa 1.000 de pasageri italieni, 500 germani şi aproximativi 160 de francezi, conform surselor din cadrul anchetei, care nu au dezvăluit mai multe informaţii.
Eram curios cati romani erau pe acel vas indiferent daca erau faceau parte din echipaj sau erau turisti.