Cea mai tanara gaura neagra apropiata de Terra

Agentia Spatiala Americana a descoperit o gaura neagra cu ajutorul Observatorului Chandra. Este ceva “extraordinar” pentru ca este in vecinatatea noastra cosmica, spun cei de la Nasa.
Principalele declaratii ale specialistilor de la NASA





O gaura neagra, tanara, s-a descoperit in vecinatatea noastra cosmica.
Gaura neagra descoperita de NASA are o masa de cinci ori mai mare decat a Soarelui.
Gaura neagra este o ramasita a supernovei SN 1979C si este situata in galaxia M100, la aproximativ 50 de milioane de ani lumina de Pamant.
O astfel de gaura neagra este o regiune din spatiu care are atat de multa masa concentrata in ea incat nici un obiect din apropiere nu poate scapa de atractia ei gravitationala.
Cercetatorii studiaza inca acest obiect cosmic ce genereaza energie in vecinatatea sa.
Specialistii NASA spun ca gaura neagra s-a format in urma exploziei unie supernove (o stea gigantica, ajunsa la maturitate si la extinctie).
Oamenii de stiinta declara ca nu se stie ce efecte poate avea acest obiect in preajma sistemului nostru solar, pentru ca nu s-au putut crea conditiile unei gauri negre in laborator. Este un fenomen care poate fi observat doar in natura.
S-a aflat pentru prima data varsta acestei tinere gauri negre. stim data ei de nastere - are 30 de ani.
Aproape am rezolvat puzzle-ul acestui complex eveniment cosmic: explozia supernovei care a format aceasta gaura neagra.

Aceasta gaura neagra este ca si cum ar fi in spatele casei noastre, daca am compara distantele la care se afla suratele ei fata de planeta noastra.
Bucuria cercetatorilor este faptul ca vom putea studia fenomenele care au loc in jurul acestei gauri.
De asemenea, studiul va putea arata cercetatorilor care dintre supernove formeaza gauri negre si care nu. Isi vor putea da seama daca Soarele este o astfel de stea, sau nu.
Potrivit specialistilor amercani, nu avem de ce sa ne ingrijoram pentru ca aceasta gaura neagra este in formare si este totusi "departe" de Pamant, pentru a ne afecta.
Iata o animatie care arata cum se ajunge la formarea unei gauri negre.

14 Noiembrie - Ziua mondială împotriva diabetului

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.
Această zi este marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât și de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.
Acest eveniment are ca scop să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet, reprezentând și o manieră de implicare și de informare a publicului, în general – cei care au persoane apropiate care suferă de această boală, publicul larg, profesioniștii din domeniul sănătății și autoritățile publice.
Medicii amintesc că pentru a evita îmbolnăvirea, e nevoie de multă mişcare şi evitarea vieţii sedentare.
Numărul bolnavilor de diabet va continua să crească din cauza vieţii sedentare şi a alimentaţiei nesănătoase.Ultimele studii indică în următorii 20 de ani o dublare a numărului celor care suferă de diabet.



Pentru prima dată Bucureştiul se va uni cu Londra, Sydney, New York, Barcelona, Moscova, Tokyo şi alte oraşe ale lumii pentru a celebra Ziua Mondială a Diabetului. Peste 1100 de monumente din lume vor fi iluminate în albastru pe 14 noiembrie. În Bucureşti, pe clădirea Ateneului Român va fi proiectat un impresionant show multimedia.
Evenimentele care vor marca anul acesta ziua de 14 noiembrie sunt extrem de variate şi numeroase. În Africa are loc un „marş global”, iar în Spania se desfăşoară „sărbătoarea bicicletei”. Campanii de informare şi de prevenire sunt organizate în Argentina şi în India. Nu vor lipsi simpozioane, conferinţe şi nici spectacole luminoase.
Cele mai multe acţiuni de acest tip vor avea loc în ţări în care există foarte mulţi bolnavi de diabet, precum Statele Unite, Canada, India şi în ţări cu o prevalenţă moderată: Argentina, Brazilia, Venezula sau Peru.
Sloganul acestei campanii internaţionale este „Să aducem diabetul în lumină” („Bring diabetes to light”).
Organizaţia Naţiunilor Unite a votat la începutul anilor 2000 ziua de 14 noiembrie ca Ziua Mondială a Diabetului în onoarea profesorului Frederick Banting, considerat inventatorul insulinei.