Inceput de Toamna

In fiecare inceput de toamna, cand ziua se zoreste spre asfintit, vazduhul rasuna de larma voioasa a randunelelor ce se pregatesc sa migreze departe, departe, acolo unde-i... cald si bine iar natura pare deodata pustiita, stinghera.

A venit toamna!,
Cu regret, ne dam seama ca, iata, a mai trecut o vara. Trebuie totusi sa acceptam ca a venit toamna, si sa gasim in aceasta motive de bucurie!
Da, toamna, anotimpul recoltelor bogate, cand constatam cat de generoasa poate fi natura, dar si cat de harnici au fost truditorii satelor. Anotimpul in care muscatura rebela a mustului tanar se ostoieste, prevestind inteleapta cumintenie a vinului vechi. Toamna, anotimpul cand, de-a lungul si de-a latul tarii, nuntile se tin lant, vesela zidire intru perpetuitate. Anotimpul in care copiilor li se deschid iar portile scolilor. Toamna... da, toamna...
Mi-a placut de mult acest anotimp si tot timpul in aceasta luna pornesc hai-hui pe carari de munte, lasandu-mi privirile sa se scalde in betia de culori sau, cel putin, sa dau frau liber fanteziei, imaginandu-mi intinderile nesfarsite peste care se asterne acum vesmantul impestritat al toamnei.
Ridic ochii si sa privesc cerul de un albastru ireal, in zilele senine, ori plumburiu si amenintator, cand vremea se incrunta a furtuna, cerul toamnei e intotdeauna fascinant, impresionant.

Putin stiu despre aceasta luna denumirea septembrie (latină: September) vine de la cuvântul latinesc septem, șapte, pentru că luna septembrie era a șaptea lună în calendarul roman.
Grecii numeau luna septembrie Boedromion. La noi, luna septembrie, popular, se numeste Răpciune. Septembrie începe în aceeași zi a săptămânii ca și Decembrie, în fiecare an. Pe 23 septembrie este echinocțiul de toamnă, când ziua este egală cu noaptea.
Spre deosebire de anul civil care incepe la 1 ianuarie, anul bisericesc incepe la 1 septembrie. Potrivit traditiei mostenita din Legea Veche, in aceasta zi s-a inceput creatia lumii si tot in aceasta zi Mantuitorul a inceput propovaduirea.
O toamna frumoasa tuturor

2 comentarii:

Roxi si Alex spunea...

Da, trebuia sa-mi dai linkul mura-n gura sa ma prind ca v-ati facut blog! Postari placute si d-aci inainte:))

Ropotin Radu spunea...

Draga Roxi si Alex. Am creat acest blog cu ceva timp in urma, mai precis dupa intoarcerea din Austria de la Sky. Recunosc nu am alocat mult timp acestui blog asa cum faceti voi insa acest lucru se datoreaza faptului ca suntem mai tot timpul ocupati cu alte probleme. Incercam insa in putinul timp pe care il avem la dispozitie sa strecuram sau sa postam aici pe blog "Amintiri, clipe frumoase, cugetari, puncte de vedere, frustrari si multe altele"
noi va multumim pt faptul ca de acum inainte ne veti vizita mai des blogul si va dorim cat mai multe comentarii la articolele postate.